P.C.Dvor
DOBRODOŠLI!
NAŠ FORUM JE NOV I VAŠEM REGISTRACIJOM POSTAJEMO BOLJI I VEĆI HVALA!

ŽELIMO VAM UGODNO DRUŽENJE

P.C.Dvor

Optimizacija Windows 7

Go down

Optimizacija Windows 7

Komentar by damir on Fri Jul 22, 2011 8:39 am

1. Uklanjanje nepotrebnih stvari
Sve programe koje više ne koristite ili Vam nisu potrebni izbrišite. U upravljačkoj ploči možete vidjeti sve programe koji su instalirani na Vaše računalo (Start - Upravljačka ploča - Deinstaliranje programa). Nakon što ste izbrisali sve programe koji Vam ne trebaju, kliknite na "Uključivanje i isključivanje značajki sustava Windows", tu možete ukloniti komponente koje dolaze sa windows sustavom, a ne koje ne koristite ili Vam ne trebaju.

Ukoliko ste raniju verziju windowsa nadogradili na windows 7, windowsi naprave backup svih datoteka i mapa Vašeg starog sustava. Taj backup se nalazi u "C:\Windows.old". Pretražite backup i spremite (kopirajte) sve što želite sačuvati, a zatim taj backup izbrišite. Time ste dobili još slobodnog prostora.

2. Nadogradnja upravljačkih programa (drajvera)
Za sve uređaje koje koristite obavezno instalirajte najnovije drajvere. Drajveri za matičnu ploču su najvažniji! Ako ne možete pronaći windows 7 drajvere za uređaj koji imate, skinite najnovije drajvere za npr. windows vistu. Ukoliko bude problema prilikom instaliranja - pokušajte desni klik na instalacijski file i kliknite na "Otkloni poteškoće s kompatibilnošću", odaberite opciju da je program radio sa ranijim verzijama operativnog sustava, zatim odaberite windows vista i dovršite ostale potrebne korake, zatim pokušajte ponovno pokrenuti instalaciju.

Napomena: ne koristite windows update u svrhu instaliranja drajvera jer se (ne tako rijetko) dogodi da ta verzija bude stara i/ili nekompatibilna.

3. Startup programi
Prilikom pokretanja sustava, u memoriju se učitavaju programi koji su dio nekog programa koji ste instalirali, a služe kako bi Vam pomogli pri pokretanju tog programa. Problem je u tome što se oni uvijek učitavaju, bez obzira koristite li ih ili ne. Da bi isključili automatsko pokretanje programa pritisnite Win+R - msconfig (ili start - upišite msconfig) - Startup - Odznačite sve programe koje ne želite da se pokreću automatski.

4. Poboljšanje performansi
Poboljšanje performansi možete ostvariti isključivanjem Aero (i/ili ostalih) značajki. Za podešavanje vizualnih efekata desni-klik na Računalo - Svojstva - Podaci i alati vezani uz performance - Prilagodba vizualnih efekata - otvorite karticu "Vizualni efekti". Podesite vizualne postavke..

5. Održavanje
Održavanje je također jako bitno. Organizirajte svoje mape i datoteke, brišite nepotrebne i slično. Pokrenite ponekad alat za defragmentaciju diska (Start - Svi programi - Alati sustava - Defragmentacija diska) i alat za čišćenje diska (Start - Svi programi - Alati sustava - Čišćenje diska).

damir
VETERAN

Broj postova : 287
Join date : 2011-07-15

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu