P.C.Dvor
DOBRODOŠLI!
NAŠ FORUM JE NOV I VAŠEM REGISTRACIJOM POSTAJEMO BOLJI I VEĆI HVALA!

ŽELIMO VAM UGODNO DRUŽENJE

P.C.Dvor

Kako postaviti stranicu na internet?

Go down

Kako postaviti stranicu na internet?

Komentar by Admin on Thu Jul 14, 2011 9:53 pm

Kako postaviti stranicu na internet?Raznolikost formata web stranica čini odgovor na ovo pitanje vrlo opširnim. Kako bi to malo smanjili, pretpostavit ćemo kako je dovoljno opisati samo jednu, vjerojatno najjednostavniju mogućnost. Dakle, pretpostavit ćemo da želite web stranicu izrađenu u HTML-u. U tom slučaju, evo što trebate učiniti:

osigurati prostor na serveru
izraditi HTML datoteku
postaviti HTML datoteku na server


Prije opisa detalja tih postupaka, trebali bismo razjasniti nekoliko pojmova...

server - udaljeno računalo (poslužitelj) s kojeg se na korisnikovom računalu prikazuje HTML datoteka kad korisnik u svoj web preglednik (browser) upiše adresu vaše web stranice.

upload - slanje/postavljanje datoteka s vašeg računala na server. Najčešće se obavlja putem FTP protokola uz pomoć FTP klijenta (programa), ali neki pružatelji usluga web hostinga (web hosting provider) nude i upload preko web sučelja.

web hosting provider - osoba, tvrtka ili ustanova koja vam nudi prostor na svom serveru po nekoj cijeni i nekim uvjetima.

site - skupina (linkovima) povezanih stranica (HTML datoteka) na nekoj web adresi. Na primjer, Dekada je jedan site, a sastoji se od stranica kao što su naslovnica i druge stranice s pitanjima i odgovorima.


Osigurati prostor na serveru
Ovisno o sadržaju vaše stranice, prostor na serveru možete dobiti/iznajmiti/kupiti od vaše obrazovne ustanove ili tvrtke u kojoj radite. Također, možete potražiti neke pružatelje besplatnog hostinga koji zarađuju postavljanjem svojih reklama na vašu stranicu.
Ako ste zahtjevniji korisnik koji ne želi reklame na stranici, ako imate potrebu za većim prostorom i mjesečnim prometom, te neke napredne opcije kao i bolju korisničku podršku, možete se odlučiti za plaćanje nekog od komercijalnih paketa koje nude tvrtke koje se bave web hostingom.

Izraditi HTML datoteku (ili više njih)
HTML datoteke možete napraviti na barem dva načina:

U tekst-editoru možete utipkati sav HTML kod koji želite i spremiti tu datoteku kao "vasa_stranica.html".
U nekom od WYSIWYG programa (What You See Is What You Get) kao što su FrontPage, Dreamweaver ili NVU oblikujete elemente po želji klikanjem na funkcije koje želite (bold, italic, tablica, dupli prored, pola cm uvučeno, ...) i kad ste sve uredili isto spremite tu datoteku.

postaviti HTML datoteku na server
Kad ste izradili HTML datoteku i osigurali prostor na serveru, samo još trebate postaviti/poslati tj. uploadati tu datoteku na server.
To isto možete učiniti na više načina, a jedan način je putem FTP protokola. Kako ovaj dio nebi postao najteži i toliko kompliciran da vas natjera na odustajanje, izaberite neki FTP klijent program s jednostavnim, preglednim i user-friendly sučeljem i pozabavite se uputama koje dolaze uz njega.


Na kraju...
Kad ste napravljenu HTML datoteku postavili na server, u internet pregledniku (web browseru) upišite adresu na kojoj se nalazi ta datoteka i ako ste sve dobro napravili, trebala bi se pred vama pojaviti stranica koju ste napravili.

I to je to!
avatar
Admin
Admin

Broj postova : 135
Join date : 2011-07-10

http://pcdvor.forumcroatian.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu