P.C.Dvor
DOBRODOŠLI!
NAŠ FORUM JE NOV I VAŠEM REGISTRACIJOM POSTAJEMO BOLJI I VEĆI HVALA!

ŽELIMO VAM UGODNO DRUŽENJE

P.C.Dvor

Što je web hosting?

Go down

Što je web hosting?

Komentar by lik on Thu Jul 14, 2011 1:04 pm

Znate da Vam je potreban kako biste imali vlastitu internet stranicu ali Vam nije u potpunosti jasno što web hosting jest i kako to zapravo funkcionira te kako odlučiti koji web hosting uzeti?

Web hosting je usluga koja omogućuje smještaj internet stranice. To bi bilo generalno objašnjenje. No to Vas vjerojatno neće dovesti do onog slavnog 'ahaaaa!!!' trenutka. Kako bi shvatili srž ovog termina trebate razumjeti da je za normalno (ovdje podrazumjevamo stranicu koja je dostupna približno 24 sata dnevno bez prekida u funkcionalnosti) funkcioniranje internet stranice potrebno računalo koje je na internet spojeno stalnom vezom. Obzirom da većina internet korisnika internetu pristupa nekom vrstom dial-up pristupa (modem, isdn, adsl) potrebno je da takvi korisnici dobiju pristup računalu koje ima brzu, stalnu internet vezu. Tako je nastala usluga web hostinga.

Možda Vam sve to još uvijek djeluje apstraktno. Pogledajte kako to izgleda u stvarnosti.
Na slici možete vidjet police sa serverskim računalima. Kao što je očito, ova se računala znatno razlikuju od standardne percepcije računala razvijene iskustvom sa kućnim računalima. Serverska računala često u pogonu imaju samo jednu metodu komunikacije sa ostatkom svijeta - mrežni priključak. Otuda takvo pomanjkanje miševa, tipkovnica i monitora na navedenoj fotografiji.

Poanta ovakvog sustava jest u tome što su ova serverska računala smještena u posebno prilagođenim prostorijama koja imaju maksimalno osigurane uvjete za neometan rad. To uključuje zaštitu od požara, zaštitu od nestanka struje, zaštitu od pada mrežnih veza, pročišćeni zrak, redovito sigurnosno kopiranje podataka, stalno dostupne tehničare i još niz prednosti koje omogućuju da kvaliteta ove usluge bude na razini koju je nemoguće postići računalom koje je u radnoj sobi korisnika spojeno na internet putem adsl ili sličnog priključka.

Postoji nekoliko vrsta web hostinga koje se često znatno razlikuju u kvaliteti, mogućnostima i, naravno, stres učinku na Vaše financijsko stanje. Ovdje ćemo obraditi nekoliko najčešćih varijanti te njihove prednosti i manjkavosti.

Besplatni web hosting
- Besplatan, često financiran banerima ili sličnim metoda, web hosting koji kvalitetom često jako zaostaje za plaćenim hosting rješenjima.
Dijeljeni web hosting
- Ova varijanta web hostinga je karakterizirana činjenicom da na jednom serverskom računalu postoji više korisnika koji dijele (share) resurse (diskovni prostor, procesor, memoriju, vezu) istog. Jedan od nedostataka ovog oblika hostinga je povećan rizik uzrokovan prisustvom više korisnika na jednom računalu.
Posvećeni web hosting
- Karakteristika ove varijante je da korisnik ima punu kontrolu nad čitavim serverom (root/administratorski pristup, mogućnost restartanja). Ova je varijanta puno sigurnija i stabilnija od dijeljenog hostinga.

lik
Senior

Broj postova : 184
Join date : 2011-07-13

Na vrh Go down

Što je to web hosting i koji je najbolji?!

Komentar by lik on Thu Jul 14, 2011 1:09 pm

Ovo je jedan idealan članak za sve one koji još nemaju hosting ili one koje zanima nešto više o samom web hostingu. Prvo što je važno da znate je sama definicija koju sam posudio s wikipedije a glasi ovako:

Hosting je u prijevodu smještaj web stranica tj. cjelokupnog internet sadržaja na web server, tako da budu dostupne svima koji pregledavaju Internet. Postoje razni hosting davatelji usluga po cijelom svijetu.

Web server je računalo na kojem se nalaze web stranice. Kako je pristup svakom računalu određen portovima (ulazima) koji su predstavljeni brojevima, tako je i pristup web serveru određen portom. Port za pristup web serveru je 80. Svaki server ima IP adresu, tako da kada se neka stranica posjećuje, odnosno neki server, zapravo se posjećuje adresa kao 98.34.65.243:80, gdje broj 80 govori da se radi o web serveru. Prostor na web serveru se može zakupiti kod davatelja usluga hostinga (posluživanja) stranica.

Dakle, prilikom izrađivanja stranica, da bi one bile dostupne na Internetu, potrebno je da se smjeste na neki web server. Web serveri obično dolaze u vidu clustera u velikim centrima podataka (en. data center). Naravno, moguće je i od običnog računala napraviti web server, no to nije tako dobro rješenje iz nekoliko razloga. Kao prvo, web stranice smještene na serveru moraju biti stalno dostupne, što znači da računalo mora biti stalno uključeno i spojeno na Internet. Također je potrebno imati statičku IP adresu (iako postoje određene “tehnike” za instalaciju servera na računalo koje nema statični IP). Web server bi trebao imati stalnu IP adresu, kako bi mogli registrirati domenu i tu domenu usmjeriti na dotični IP. Na taj način posjetitelji ne moraju pamtiti brojeve (IP) servera već samo adresu.

Sada kad znamo što je to web hosting i web server na nama je da odlučimo koji je paket idealan za naš budući web blog ili stranicu. Glavna stvar kod kupovine web hostinga je upravo bandwidth to jest količina prometa koju dobivamo uz hosting, ostalo na što trebate obratiti pozornost je veličina prostora na disku (1, 2, 5 GB..), koliko addon domena možete dodati, podrška za php i mysql.. itd…

Unlimited bandwidth ili neograničeni promet kao i unlimited disk space u stvarnosti zapravo ne postoje već je to samo marketinški trik. Naravno, što više gigabajta prometa imamo to bolje. Ovisno o tome kakvu stranicu mislite pravit po tom principu tražite i hosting za dotičnu.

Ako se radi o statičnoj stranici s desetak html stranica i nekolicinu slika svaki hrvatski hosting paket biti će vam dovoljan. Ukoliko se radi o dinamičnoj stranici ona će se “vući” i ajde nekako raditi uz povremene probleme ako nemate puno posjetitelja.

Pri kupovini hostinga trebate znati da zapravo plaćate za iznajmljivanje, obično se plaća u roku na 1 godinu ili više. Dobra praksa je razdvojiti domene i web hosting, nikako ih ne kupujte zajedno kod jedne firme što je kod domaćih preprodavača “normalan” slijed.

Moja preporuka NE kupujte hosting od domaćih firmi. Zašto kupovati po pet puta većoj cijeni od domaćih kad zapravo oni vama preprodaju hosting kojeg su kupili vani.

Moja preporuka je da uzmete bluehost hosting s kojim nećete imati problema.

lik
Senior

Broj postova : 184
Join date : 2011-07-13

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu