P.C.Dvor
DOBRODOŠLI!
NAŠ FORUM JE NOV I VAŠEM REGISTRACIJOM POSTAJEMO BOLJI I VEĆI HVALA!

ŽELIMO VAM UGODNO DRUŽENJE

P.C.Dvor

Seks: Kvalitet ili kvantitet

Go down

Seks: Kvalitet ili kvantitet

Komentar by Admin on Wed Jul 13, 2011 7:57 pm


U trenutku zaljubljivanja i početka odnosa naše celo biće je usmereno na osobu u koju smo zaljubljeni, na bolje i dublje upoznavanje tog značajnog drugog/druge.
Pratimo reči, pokrete, sklonosti, želje. Čeznemo za upoznavanjem i dodirivanjem tela druge osobe. Fokusirani smo na dobijanje i primanje užitka. Neka druga područja života delimično ili potpuno zanemarujemo ili barem smanjujemo intenzitet bavljenja nekim drugim aktivnostima.

Nakon nekog vremena, ta ushićenost i očaranost, ta strast koja sama izvire, gubi na intenzitetu i polako se vraćamo u „normalu“.

Kad počnemo da živimo zajedno i da delimo finansijske i egzistencijalne izazove i brige, ona opčinjujuća strast i usmerenost na drugu osobu, pre ili kasnije kod većine parova postane vođenje ljubavi u večernjim satima, pre spavanja, kad smo već umorni i imamo vrlo malo energije.

Setite se energije i želje za seksom koju ste imali u početnoj fazi zaljubljenosti i uporedite je s energijom i željom koju imate u večernjim satima, kad legnete u krevet nakon napornog dana. Nije isto, zar ne?

Većina parova s kojima pričam kažu da nemaju snage da vode ljubav svaki dan a neki ni svake nedelje. To naročito važi za parove s malom decom koji su još i umorni i neispavani.

U takvim trenucima života kvalitet seksualnog odnosa postaje važniji od kvantiteta. Da bismo kvalitet negovali i povećavali važno je suočiti se s nekim od destruktivnih seksuanih mitova koji čine suprotno, otvoreno razgovarati o njima i „zbaciti ih s pijedestala“.

Jedan od tih seksualnih mitova nam govori da je seks najbolji kad je spontan. U jednom članku koji je govorio o spontanom seksu pročitala sam sledeće pitanje „Pomislite na odmor kojem ste se radovali poslednjih 6 mjeseci - da li biste u njemu više uživali da ga niste planirali? Da niste izabrali mesto odmora, način putovanja do željenog mesta, smeštaj koji vam odgovara, izlete i dodatne aktivnosti....? Verovatno ne, verovatno bi to bio loš odmor, pun razočaranja jer se vaša neplanirana očekivanja nisu ispunila.“

Na taj način možemo razmišljati i o seksu. Spontani seks zaista može biti predivan, međutim, ako ga planirate i pripremate se za seksualni susret, budite u sebi očekivanje, a ono pobuđuje uzbuđenje.

Pomislite da ceo dan razmišljate o seksu koji ćete imati s vašim partnerom/icom ili mužem/ženom u subotu kad odvedete decu kod bake i deda ili kod prijatelja.

Razmišljate što ćete pripremiti: možda opuštajuću kupku, možda ćete pod tušem jedno drugom masirati leđa pa želite da kupite mirisni gel za tuširanje. Možda ćete razmišljati koju ćete muziku slušati a koja u vama pojačava uzbuđenje.

Možda ćete hteti da obučete seksi donji veš (koji već neko vreme stoji u kutiji). Možda ćete jedno drugome slati SMS-ove uzbuđujućeg sadržaja koji će vas još više uzbuđivati i činiti da jedva čekate trenutak koji planirate.

Sve ove pripreme i razmišljanja mogu pomoći da kvalitet seksualnog susreta i užitak budu veći. Postoji još jedan mit o kojem treba otvoreno progovoriti – a to je da seks uvek treba da bude obostran, da jedno drugogog trebamo dodirivati u isto vreme, da oboje trebamo jednako biti spremni i da trebamo biti potpuno usklađeni.

To je svakako moguće i u zanesenim počecima veze se često i događa, međutim, u dugogodišnjim vezama očekivanje da ćemo svaki put biti jednako usklađeni je iluzija ili pogrešno očekivanje. Razgovarajte otvoreno o tome šta želite i za šta ste raspoloženi u datom trenutku. Menjajte se u davanju i pružanju užitka. Kad ste u aktivnoj ulozi uživajte u gledanju voljene osobe kako je obuzima užitak dok je milujete, ljubite dodirujete. Dok je dovodite do vrhunca užitka.

Ako ste u pasivnoj ulozi uživajte u prepuštanju dodirima i užitku. Vodite ruku partnera/ice i pokažite kakav dodir želite. Zatim zamenite uloge.

Dajte sebi puno vremena za svaku ulogu i za uživanje. Verovatno će vam iz početka, ako niste navikli na takav seks biti neobično, ali parovi koji su pokušali kažu da su izuzetno uživali i da žele nastaviti povremeno na taj način vode ljubav.
avatar
Admin
Admin

Broj postova : 135
Join date : 2011-07-10

http://pcdvor.forumcroatian.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu